Üye ol
Şifremi unuttum | Onay kodum gelmedi
Yardım

İzdiham'a Çözüm
astırmaadamı
Üye
astırmaadamı

Puan: 418

astırmaadamı şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 05 Nisan 2011 17:45:38

Türk mühendis Dr. Beril Sırmaçek, büyük can kayıplarına neden olan izdihamı önleyecek bir sistem geliştirdi.

Almanya’nın Münih kentinde kısa adıyla DLR diye bilinen Alman Havacılık ve uzay Araştırmaları Merkezi’nde çalışan elektronik mühendisi Dr. Beril Sırmaçek, insanların toplandığı noktaları önceden belirleyen ve otomatik olarak takip eden bir program geliştirerek, dünyada ilk defa izdihamı önlemek için bir çözüm buldu.

Dr. Sırmaçek, bu projenin Alman hükümetinin geçen yıl "Aşk Geçidi" adı verilen festivalde meydana gelen izdihamda 21 kişinin ölmesi üzerine harekete geçtiğini belirterek, projeyi şöyle anlattı:

"Almanya’nın Duisburg kentinde geçen yıl Temmuz ayında meydana gelen felaketin ardından Alman hükümeti DLR Araştırma Merkezi’ne, ’Bu tür olaylar nasıl engellenebilir?’ diye başvurdu. Burasının adı Havacılık ve Uzay Araştırma Merkezi ama, deprem, sel baskını ve tusunami gibi her türlü felakete karşı ön araştırmalar yapılıyor ve sıcak gelişmeler anında takip ediliyor. DLR dünyanın önemli erken uyarı merkezleri arasında sayılıyor. Bunun için toplumsal olaylarda ortaya çıkabilecek panikleri önceden hesaplamak ve ilgili merkezleri zamanında uyarmak için sistem geliştirmemiz istendi. DLR yönetimi de bu projeyle ilgili olarak bize görev verdi."

Toplumsal Olaylarda Kitle Hareketleri Takip EdebilecekAsıl görevi deprem ve tusunami simulasyonları için üç boyutlu kent modelleri geliştirmek ve analize etmek olan Dr. Sırmaçek, Alman hükümetinin polisin ihtiyacına yönelik özel başvurusu üzerine, felaket gibi olağanüstü durumlarda insan hareketlerinin nerelerde yoğunlaşacağını belirleyen ve otomatik olarak takip eden bir sistem geliştirdi.

Sistem Nasıl Çalışıyor?Sistem izdihamı önlemek ve toplumsal olaylarda kitle hareketlerini takip edebilmek için kullanılabilecek. Mobeselerin yeterli olmadığını söyleyen Dr. Sırmaçek şöyle konuştu:

"Duisburg’ta görüldüğü gibi mobeseler yeterli gelmiyor çünkü her yere kamera koymanın imkanı yok. Ayrıca bu insan yoğunluğunu anında görülüp iletişim sağlanması lazım. Bu nedenle uçak ve uydulardan alınan görüntülerin çok kısa zaman analiz edilip insan yoğunluğunun nerede çoğalacağını önceden hesaplamak gerekiyor. Bunun için çok özel bir bilgisayar programı geliştirdim. Bu program sayesinde insanlar ve insan kümecikleri saniye içinde görülüp, nereye doğru hareket ettikleri hesaplanıyor. Bunun üzerine de olay yerindeki yetkili emniyet birimlerine gereken önlem alınması için anında haber veriliyor."

Tunus, Mısır ve Libya’da Test EdilmişSistemin çalışmasını Tunus, Mısır ve Libya’da çıkan olaylarda test ettiklerini ifade eden Beril Sırmaçek şunları söyledi:

"Son olarak da Tunus, Mısır ve Libya’da meydana gelen olayları uzaydan alınan görüntülerle yakın takibe aldık. Gerçi uydu görüntülerinde insanları teker teker seçmek çok zor ama, hareketleri görmek ve nereye doğru yönelme var, hesap etmek mümkün. Bilgisayar programı, hareket yoğunluğuna göre kalabalık yığılmalarını renklere ayırarak en fazla nerede yığılma var anında hesaplıyor. Görüntü cözümü daha iyi olmadığı icin bu test çalışmalar ucak üzerinde ağırlık veriliyor. 2,5 aydır süren test çalışmaların ardından gelecek 1,5 ay icerisinde bu sistem ucak üzerine yerleşdirilerek orada calışıyor olacak ve tüm bu işlem otomatik ve havada yapılarak bu bilgileri anında polise aktarılacak. Bu test çalışmaların ardından çok yakında Alman emniyet güçleri bu sistemi gerçek hayatta da kullanacak."

Sistem Hasar Tahmini de YapacakDr. Beril Sırmaçek sistemin, olası bir depremde meydana gelebilek hasarıda tespit edebildiğini belirtirken, "Önemli deprem bölgelerinde kentlerin üç boyutlu modellerini çıkardık. Olası deprem felaketlerinin nerelerde daha çok zarar verebileceği önceden hesaplayabiliyoruz" dedi.

Türkiye’ye de ÖnerdiHaiti depremi sonrası bölgenin üç boyutlu modellerini çıkartan Sırmaçek, önceden çalışma yapılsaydı insan kaybının çok daha az olacağını savundu ve "İstanbul da dahil Türkiye için bu tür bir çalışmanın çok faydalı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Türkiye’de de sistemi kurmayı istediğini söyleye Dr. Sırmaçek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Münih DLR merkezinde calışan bir Türk mühendisi olarak asıl gönlümde gecen dilegim keşke Türkiye’de ilgili kuruluşlarla ve birimlerle gelişdirdiğimiz bu sistemi ortaklaşa kulanabilsek ve Türkiye’de oluşabilecek benzer izdihamlarin önüne gecebilmek icin yada araştırmamızı bilimsel anlamda geliştirmemiz için ortaklıklar kurabilsek diye düşünüyorum. İstanbul icin eğer bir istek gelirse üç boyutlu şehir modellerini ve umarım meydana gelmez ama olası bir depreme karşı nasıl bir zararla depremi atlatabileceğimize dahil ön çalışmaları, analiz ve simulasyonları yapmak isteriz."
alıntıdır...Bağlantı dışarı gidiyor

1.3.0
Kullanım Şartları - İletişim - Öner
29 Temmuz 2014 Salı 15:02:53