Üye ol
Şifremi unuttum | Onay kodum gelmedi
Yardım

LEGO Star Wars Oyunu
diray67
Üye
diray67

Puan: 202

diray67 şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 18 Kasım 2010 12:58:47



LEGO, çocukluğumuzda oynadığımız şu birbirine geçerek; evler, araçlar vs. yapmaya çalıştığımız plastik oyuncaklar… Her ne kadar biz bu oyuncakları LEGO olarak bilsek de aslında bu bir oyuncak firması ve bu tür oyuncaklardan başka bir şey de yapmıyor. Haliyle, bu geçmeli oyuncakların adı da LEGO kaldı. Bunun yanında, LEGO’ların sayısız taklidi çıktı ve artık yavaş yavaş popülerliğini yitirdi. Tabii ki Lego Star Wars çıkana kadar bu böyleydi. Birazdan LEGO’dan neler yapılabildiğine şahitlik edeceğiz.

Adından da anlaşılabileceği gibi, oyun, Star Wars klasiğini konu alıyor. Üç ana bölümde, toplam on yedi farklı bölümü oynama fırsatımız var. Her biri filmlerden tanıdık gelecek kesitler içeriyor. Bol aksiyonlu bölümlerin yanı sıra, kafanızın karıştığı yerler de mevcut. Her ana bölüm, ayrı bir oyunmuşçasına hikaye edilmiş. Yani, sadece ana bölümler hikaye bakımından birbiri ile bağlantılı. Zaten komple bir bölümü bitirince “Credits” ekranı geliyor. Sonra da diğer bölümde maceraya devam ediyoruz. Bölümün başında olayları anlatan yazılarla ve küçük demolarla görevimizi anlamaya çalışıyoruz. Aslında oyunun en çarpıcı noktalarından biri, konusu değil de konuyu işleme şekli… İşin içine LEGO’lar girince, kimi noktalar oldukça esprili bir dille anlatılmış. Kötü karakterlerin bile komik hareketleri, çıkardığı sesler bazen gülümsemenize neden olabiliyor. Günümüzde sayısız ticari fırsata konu olan Star Wars’u bilmeyen yoktur herhalde. Dolayısıyla baştan sona hikayesini anlatmaya da gerek olmadığı bir gerçek. Kısacası Star Wars evreni, bu güne kadar hiç görmediğiniz bambaşka bir boyut kazanmış.

Oyuna şöyle bir baktığınızda, her şeyin LEGO olduğunu fark edeceksiniz. Karakterlerden tutun da, araçlara ve eşyalara kadar her şey bu meşhur oyuncakların görünümünde. Sadece çevre düzenlemesi normal bir görünüme sahip. Karakterler LEGO olmasına rağmen çok iyi çizilmişler; her birini ilk görüşte tanıyabiliyorsunuz. Diğer çizimler ve tasarımlar gayet sade ve bir o kadar da renkli ve eğlenceli. Bir yandan Star Wars’un o muhteşem bilim-kurgu atmosferini yaşatırken, bir yandan da LEGO’ların eğlencesi katılmış. Işık olayları, gölgeler vs. de unutulmamış. Daha önce çok az Star Wars oyununda görebileceğiniz ışın kılıcı efekti mevcut. Bir karakteri öldürdüğünüzde ya da eşyaları kırdığınızda etrafa saçılan oyuncak parçaları bile düşünülmüş. Genel olarak bakıldığında, oyunun grafikleri, tema ile çok iyi uyum sağlamış. Mesela, oyunun LEGO’lardan yapıldığını söylemiştik. Bu oyuncaklar katıdır, bu yüzden sadece oynar yerlerinden hareket edebilirler. Ancak oyunda böyle bir şey yapsalardı, asla bu kadar güzel animasyonlara sahip olamazdı. Karakterler esnek bir yapıya sahipler. Bu sayede ortaya oldukça etkileyici şeyler ortaya çıkmış. Özellikle oyunun son bölümlerinde Yoda karakteri ile oynadığınızda, bu esneklik başınızı döndürecek. Bunun yanında, en iyi oyunda bile karşılaşılabilecek bir sorun olan karakterlerin üst üste çıkması hadisesi, bu oyunda göremeyeceğiniz bir şey. Tek sorun ise, bazen yüksek çözünürlüklerde ekran kartınızla ilgili sorunlar çıkarması. Ama çözünürlüğü düşürünce bu sorun ortadan kalkıyor ve görümün kalitesinden de pek bir şey kaybolmuyor.

Müzikler Star Wars’ta duymaya alışık olduğumuz şeyler. Ara menüde çalan müzik biraz eski; fakat oyun içinde daha etkileyici şeyler duymak mümkün. Oyunda hiç konuşma yok, sadece belirli karakter sesleri iyi bir biçimde işlenmiş. Zaten konuşma olsaydı, çok tuhaf olacağı kesindi. Mesela R2-D2 robotunun klasik “bip” seslerini sık sık duymak mümkün. Özellikle de bir şey yapılması gerektiği anlarda çıkardığı seslerle ne demek istediğini anlayabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra, oyundaki en büyük duyumsal olguyu ses efektleri oluşturuyor. Işın kılıcını savurduğunuzda çıkan etkileyici sesten, paraların saçıldığında ortaya çıkan seslere kadar pek çok şey itina ile oluşturulmuş.

Oyunun tamamını en az iki kişi olarak oynuyoruz. Bu ikinci karakteri genelde bilgisayar kontrol ediyor. Dilerseniz aynı klavye ile iki kişi de oynamanız mümkün. Ancak yön tuşları ile diğer işlev tuşlarını sayarsak ve bunu ikiyle çarparsak ortaya yirmi gibi bir sayı çıkıyor. Aynı klavyede iki kişinin bu kadar tuşla oynaması biraz zor oluyor. Bunun yanında, tek kişi oynasanız bile karakterler arasında dilediğinizce geçiş yapabiliyorsunuz. Her karakterin farklı özellikleri var. Mesela bazı kapıları sadece robotlar açabiliyor; ancak iş savaşa gelince hiçbir şey yapamıyorlar. Buna benzer şekilde, bazı karakterler de ellerindeki silahları ile ustaca savaşırken, çok fazla yükseğe zıplayamıyorlar. Örnekler daha da çoğaltılabilir. Karakterler arasında en üstün olanları “Jedi” savaşçıları. Ustaca kılıç kullanma, zıplama ve “Force” yeteneklerine sahipler. Özellikle de “Force”, yani eşyaları zihinsel güç ile hareket ettirme yetenekleri sayesinde pek çok noktada üstünlük sağlıyorlar. Bu sayede bazı bulmacaları çözmek sadece onların işi oluyor. Tek kişi oynarken yanınızdaki yapay zeka bu noktada pek başarılı değil. Bazı önemli yerlerde size yardım ediyor; ancak genelde düşmana karşı savunma yapmayı tercih ediyor. Böyle olunca da ortalık kalabalıklaştığında işiniz baya zorlaşıyor. Bunun da bir bakıma çözümünü bulmuşlar, oyunda ölmek diye bir şey yok. Sağlığınız tükendiğinde parçalara ayrılıyorsunuz ve yeniden o noktaya geri dönüyorsunuz. Tabii bir miktar paranız da sizinle birlikte etrafa saçılıyor.

LEGO Star Wars’a “Dexter Dinner”da başlıyorsunuz. Burası bölümler arasında geçiş yaptığımız yer. Üç ana bölüme açılan kapılar var, bir de dördüncü bir kapı var ki, ardından ne olduğunu bilmeniz oldukça zor. Bu kapıyı açmak için oyunu bitirmek dahi yetmiyor. Çünkü bölümler içinde gizlenmiş “Mini Kit”ler var ve bunları toplamanız gerekiyor. Bununla birlikte, her bölümde topladığınız puanları maksimum düzeye getirerek bir başka ödüle kovuşuyorsunuz. Tabii “Mini Kit”lerin tamamını, oyunu normal modda oynayarak toplamak imkansız. Hatta oyunda belirli bir seviyeye ulaşıp gerekli karaktere sahip olmadan yine bunlar toplanamıyor. Her bölümü bitirdikten sonra serbest modda yeniden oynamalısınız. Serbest modda dilediğiniz bir karakteri seçebiliyorsunuz ve bunun yanında size gerekli olan birkaç karakter daha veriliyor. Normal moddan en büyük farkı ise, oyun içerisinde dilediğiniz karaktere, dilediğiniz anda geçiş yapabilmeniz. Bu sayede zor bulmacaları kolayca çözebiliyorsunuz. Mesela, ulaşması güç bir yere, önce yükseğe zıplama yeteneğine sahip bir karakterle ulaşıyorsunuz. Sonra da kapı açmada kullanabileceğiniz bir başka karakteri seçerek devam edebiliyorsunuz. Topladığınız “Mini Kit”ler ve maksimum puanlar size uzay gemisi parçası ve ekstra para olarak geri dönüyor. Bu uzay gemisi parçaları “Dexter Dinner”‘ın bahçesinde sergileniyor. Bir de topladığınız paralarla Dexter’dan hile ve karakter gibi şeyler satın alabiliyorsunuz. Bunların bazıları ucuz; fakat bazı şeyleri satın alabilmek için bayağı uğraşmak gerekiyor. Bu tür ilginç şeyler sayesinde, oyunu bitirseniz bile bırakamıyorsunuz. Dolayısıyla, oyuna karşı bir bağımlılık yapılmış oluyor ve oynama süresi de fazlasıyla uzunlaşıyor. Üstelik eğlenceli ortamı ile hiç sıkılmadan oynamanız mümkün.

Daha saymakla bitirilemeyecek kadar farklı şeyler içeren oyunda, hiç sıkılmadan saatler geçirmeniz mümkün. Oyunun logosunun altında +3 yazmasına sakın aldanmayın. LEGO Star Wars, kimi zaman basitliği ve eğlencesi sayesinde küçük oyunculara hitap eden, kimi zaman da zor bulmacaları ve şaşırtıcı aksiyonları ile daha büyük yaşta oyuncuları zorlayan bir oyun. Bu oyun, kesinlikle Star Wars adını ticari kâr elde etmek için kullanan taklitlerden değil. Öyle bile olsa, işlerini iyi yaptıkları ortada. Alın ve oynayın, seveceğinize eminim…

Alıntıdır: http://www.indirgen.com/Program-Tanitimlari/lego-star-wars-oyun-inceleme.htmlBağlantı dışarı gidiyor

1.3.0
Kullanım Şartları - İletişim - Öner
29 Temmuz 2014 Salı 15:36:50