Üye ol
Şifremi unuttum | Onay kodum gelmedi
Yardım

VERİMLİ ÇALIŞMA YOLLARI


mahonick
Üye
mahonick

Puan: 1768.5

mahonick şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 27 Ekim 2010 22:56:08 | # 1

KÜTÜPHANELERDEN FAYDALANMA
Öğrencilerin derslerinde daha başarılı olmalarında kütüphanelerin rolü büyüktür.Bunun için kütüphanelerden faydalanma yollarını bilmek gerekir.Öğrencilerin;
a-Kütüphanelerden hangi konularda,hangi çeşit kaynaklardan nasıl faydalanacaklarını bilmedikleri cevabı hatırınıza gelebilir.
b-Araştırma,inceleme yapmak için yeterli zamanların bulunmadığı
c-Gerekli rehberliğin,yerinde,zamanında ve istenilen şekilde yapılmadığı için çoğu kütüphanelere gelememektedir.

Öğrencilere,kütüphanelerin çalışma sistemleri,bölümleri,ansiklopedi ve sözlük gibi başvuru kaynaklarından arama ve bulma yolları öğretilmeli,öğrenciye rehberlik edilmelidir.Türkiye'deki halk kütüphanelerinde,genellikle üç çeşit katalog sistemi vardır. 1.Sistematik(konulara göre)
2.Yazar soyadına göre
3.Kitap adına göre hazırlanmalıdır.
Gelen okuyucu,yukarıda belirtilen üç unsurdan hangisi kendisine daha uygunsa,o kataloğa müracaat eder.Yazar soyadı ve kitap adına göre mevcut kataloglar,alfabetik sıra şeklindedir. Buna göre:
1.Yazar adı belli olan bir eseri araştıracağı zaman soyadının ilk harfi ile başlayacaktır. Falih Rıfkı Atay'ın eserini isteyecek kişi,yazar soyadına göre düzenlenmiş katalogdaki (A) harfinin bulunduğu bölüme bakacaktır.
2.Kitabın adını biliyırsa,kitap adına göre hazırlanmış kataloğun kitap adının ilk harfinden hareket edecektir."Çalıkuşu" adlı eser aranıyorsa,(Ç) harfine bakılacaktır.
3.Okuyucu kitap ve yazar adını bilmiyor,belli bir konuda araştırma yapıyorsa aşağıdaki yolu izleyecektir.
000 Genel konular
100 Felsefe
200 Din
300 Sosyal Bilgiler
400 Dilbilim
500 Nazari Bilimler
600 Tatbiki bilimler
700 Güzel sanatlar ve eğlence
800 Edebiyat
900 Tarih
Verimli ders çalışma yolları,her dersin tabiatına,konunun niteliğine göre değişir.Bu nedenle özellikle orta öğretimde,her ders öğretmeni,kendi dersine nasıl çalışılacağını,ders çalışırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini daha ders yılı başında öğrencilere açıklamalı ve bir-iki ders saatini bunların uygulanmasına ayırmalıdır.

Her ders yılı başında,verimli ders çalışma yolları,süratli okuma,derste iyi dinleme,not alma,özet çıkartma,imtihanlarına hazırlanmave başarılı olma üzerinde bir seri konuşmalar ve uygulamalar düzenlenebilir.Kütüphanedeki kaynak kitaplardan nasıl faydalanılacağı,bir konu işlenilirken başvurulacak kaynakların nasıl belirleneceği gibi konular,seri seminer ve konferanslarda incelenmelidir.İyi ders çalışma yollarının en iyi öğretilebileceği saatlerin belirlenmesi, tabiatıyla,okulun şartlarına göre ayarlanabilir.


mahonick
Üye
mahonick

Puan: 1768.5

mahonick şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 27 Ekim 2010 22:56:37 | # 2
SINAVA HAZIRLANMA
SINAVA HAZIRLANMA VE SINAV SORULARINA CEVAP VERME :
Sınavlar bazı kimselerde bir heyecan meydana getirir. Bunun çeşitli sebepleri vardır. Bazen iyi çalışma alışkanlığı kazanamamak veya yeterince hazırlanamamak, bazen de işi tembelliğe götürmek gibi etkili veya verimli ders çalışma alışkanlığı kazananlarda ve kendisine güven duygusu kuvvetli olanlarda "sınav korkusu" en az dereceye inecektir.
Öğrencinin imtihana karşı takınacağı tavırda onun başarısını etkiler.İmtihandan korkan öğrencilerin imtihanlara iyi hazırlanması ve kendilerine güven duymaları bu korkularını azaltacaktır. Bunun içinde öğrencinin imtihanı bir "Yarışma" olarak görmesi sağlanmalıdır. Böylelikle onları daha gerçekçi hareket etmeye alıştırmış oluruz. Gerçekçi olanlar, kendileri ile ilgilenecek yerde soruların cevaplarıyla ilgileneceklerdir. İmtihanlara önceden hazırlanmış olanlar imtihan heyecanı duymayacaklardır. Wren ve Larsen gibi eğitim psikologları imtihanlara daha iyi hazırlanmak için özetle şu tavsiyelerde bulunuyorlar :
1.Sık sık tekrara önem veriniz. Bir imtihandan çıktığınızda , daha sonra gelecek imtihan için hazırlanmaya başlayınız.
2.Önemli kanun,kural,teori,deney ve fikirlerin bir listesini yapınız.
3.Konunun özetini çıkarınız. Sonrada hiçbir kısmı atlamadan çalışınız.
4.Öğretmen olsaydınız hangi soruları soracağınızı düşününüz ve bunlara "doğru"cevaplar vermeye çalışınız. Verdiğiniz cevabın doğruluğundan emin olunuz.
5.İmtihan şekli hakkında öğretmenin kendisinden veya eski yıl öğrencilerinden bilgi edinmeye çalışınız. Hazırlığınızı ona göre yapınız. Çünkü herkesin imtihan şekli değişik olabilir. Bazıları kesin cevap,bazıları yorum ister.
6.Dersin ve konunun belli başlı yerlerine iyi çalışınız ve zayıf olduğunuzu sandığınız noktalara özel bir dikkat gösteriniz.
7.Eski ödev ve varsa imtihan kağıtlarınızı saklayınız ve imtihanlara girmeden önce bunları gözden geçirmeyi de unutmayınız. İmtihanlarda eski hatalarınızı tekrarlamaktan çekininiz.
8.Soruları iyi anlamaya ,yeter derecede açıklama yapmaya ,örnek vermeye önem veriniz.
9.İmtihanlardan önce ,imtihanın temposuna uygun bir çalışma ortamına giriniz. Bunun için belli bir zamanda ,belli problemleri cevaplandırma çabası içinde bulununuz.

Bu maddeleri yerine getiren bir öğrenci genel olarak imtihana hazırlanmış olur. Bazı durumlarda imtihan şekline uygun bir hazırlık yapmak ta gerekir. Test ve kompozisyon şeklindeki soruları anlamak ve sorulara uygun cevaplar vermeyi de öğrenmek gereklidir.

mahonick
Üye
mahonick

Puan: 1768.5

mahonick şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 28 Ekim 2010 21:52:40 | # 3
ÖĞRENMEDE ÖDÜL VE CEZANIN ETKİSİ
ÖĞRENMEDE ÖDÜL VE CEZANIN ETKİSİ
Eğitimde ödül ve ceza genellikle "övme ve azarlama" sözcükleriyle ifade edilir.Kuşkusuz etkili bir öğrenme üzerinde hem övmenin,hem de azarlamanın etkisi vardır.Daha doğrusu övme başta olmak üzere, ara sıra yapılacak azarlama öğrenme üzerinde daha çok etkili olacaktır.Cezanın etkili olması,öğrenen kimsenin,bu davranışının kendi iyiliği için yapıldığının bilincinde olmasına bağlıdır.Bunu sağlayabilmek için,uygulanış biçimlerinin de iyi ayarlanması gerekir.
Yapıcı nitelikteki eleştiriler,öğrenciyi ve verimi daha çok artırmaktadır.Çocuğu özel olarak ihtar etmek,başkalarının önünde ihtar etmeye göre daha olumlu etki yapmaktadır.Dostça bir konuşma,yanılgıları göstermek,çok sevilen bir öğretmen ,için çalışarak öğrencinin öğrenme başarısı ya da verimi üzerinde çok etkili olmaktadır.Bunun farkında olan öğretmen, öğrencilerin başarısızlıklarından kısmen de olsa kendisinin sorunumlu olduğunu düşünür. Öğretmeni sevdiği için çalışmak,özellikle ilkokul çocuklarında görülür.Teşvik yöntemleri içinde en kötüsü de başkalarının önünde açık ya da kapalı olarak yapılan alaylardır. Öğretmenin bunlardan kaçınması gerekir.Bunu yapan kimse,öğrencileri üzerindeki otoritesini yitirir. Ödül ve cezanın etkili olabilmesi için,aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
1.Ödül ve ceza rastgele değil,öğrenmenin bir sonucu olarak kullanılmalıdır.Ancak ozaman,ödül ve ceza,öğrenmenin oluşmasını sağlayan bir güdü olarak kabul edilebilir.
2.Ödül ve ceza yapılan bir işin hemen arkasından uygulandığı zaman etkilidir.
3.Ödül her zaman öğrenme üzerinde,cezadan daha çok etkilidir.Cezalandırılan davranışlar,daha sık ortaya çıkmaktadır.Bu nedenle,özellikle şiddetli cezadan sakınmak gerekir.Hafif cezalar güdüleyici rol oynar.Bireyin cezadan kurtulmak için doğru yolu aramasını sağlar.
4.Ödül ve ceza,öğrenci tarafından yapılan bir işin,gerçek ya da mantıklı bir sonucu olarak kabul edildiği oranda değerlidir.Böyle olmasa etkisi daha çabuk unutulur,belki de olumsuz tutumların gelişmesine imkan sağlar.Bu nedenle eğitici ödül ve cezayı uygularken,çok dikkatli olmak zorunludur.

mahonick
Üye
mahonick

Puan: 1768.5

mahonick şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 28 Ekim 2010 21:53:34 | # 4
YARIŞMA VE ÖĞRENME
YARIŞMA VE ÖĞRENME :
Yarışma kişinin bir kısım güdülerinin doyurulmasını sağlayan bir davranış biçimidir. Eğitimde zaman zaman bundan da faydalanılır. Yarışma eğitimi yaklaşık 3 - 4 yaşlarında başlamakta ve 18 yaşına kadar gittikçe artmaktadır. Yarışma bilgi ve becerilerin öğrenilmesinde yararlıdır , eğer eğitsel ölçüler içerisinde kullanılırsa daha çok yararlı ola bilir . Dil ve düşünce ile ilgili becerilerin öğrenilmesinde etkili olabilir. Yarışma özellikle geri , orta zeka düzeyindeki çocuklar için yararlı olur. Aşağılık duygusuna sahip olan çocuklara , başarı göstere bilecekleri durumlarda yarışma uygulanacak olursa , öğrenme çok etkili olabilir. Çocukları tek başına yarıştırma yerine kümeler halinde yarıştırmak daha iyi bir öğrenme sağlar. Bireyler arasında yapılan yarışmada , öğrenci kendisini çok yıpratacağı gibi yarıştığı kimselere karşı kin ve nefrete benzer olumsuz duygularda geliştirebilir. Bu nedenle bireysel yarışma yerine , kümeleri bir biriyle yarıştırılması daha eğitseldir. En iyi yarışma biçimi de bireyin kendisiyle yarışmasıdır . Bu kişinin önceki durumunu dikkate alarak onu aşması için istekli olarak çaba göstermesi demektir.

mahonick
Üye
mahonick

Puan: 1768.5

mahonick şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 28 Ekim 2010 21:54:17 | # 5

ÖĞRENMEDE BÜTÜN VE PARÇA YÖNTEMLERİ
Etkili öğrenmede konunun öğreniliş biçimi de önemlidir.Öğrenme için bir kimse,ne kadar hazır olursa olsun,ne kadar çaba harcarsa harcasın,öğrenme yöntemi,verimli ya da etkili öğrenmeye elverişli olmadıktan sonra,başarıya ulaşma imkanı yoktur.
"Bütün" yöntemi,bir konuyu,bütün öğe ve özellikleriyle tam olarak anlamayı ya da kavramayı sağlayan bir yöntemdir. "Parça" yöntemi ise konuyu oluşturan öğe ve özellikleri ayrı ayrı öğrenerek,konunun bütünü hakkında bilgi edinme yöntemidir.Bütün ve parça yöntemi,konunun anlamlı oluşu ile,öğrenilecek materyalin miktarı ile kuşkusuz çok ilgilidir.
Öğrenme için gerekli şartlar sağlandıktan sonra,öğrenme konusunun özelliğine göre okumada "parça", "bütün-parça", "bütün-parça-bütün" yöntemlerinden biri uygulanır.Bütün ya da parça yöntemi uygulanırken,bunun üzerinde başka etkenler de etkili olmaktadır.Bütün yöntemi konuyu oluşturan parçalar arasında daha kolay olmasını sağlamaktadır.Bununla birlikte parça yöntemine alışmış bir kimse,Bu yöntemi kullanarak,daha başarılı olabilir.
"bütün" yöntemi normal ve zeka engelli çocuklardan çok,üstün zekalı çocuklara uygun düşmektedir.Üstün zekalı çocukların,ilişkileri çabuk görme ve çabuk birleştirme yapma kabiliyetleri daha fazladır.Bu yüzden bütün yöntemi özellikle hızlı öğrenenler için uygun bir yöntemdir.Kısa ,anlamlı konula,bütün öğrenmesiyle kolayca öğrenilir.Çok uzun ve güç konularda bütün yöntemi etkisini azaltmaktadır.Bu durumda,parça yöntemi daha etkili olmaktadır.Uzun parçalar,kısım kısım öğrenilmeli ve her kısım öğrenildikten sonra adım adım ilerleyen bir biçimde birleştirilmelidir.Öğrenen kimsenin,konuyu çalışırken,üzerinde durulan konunun bir başkasına söz ile anlatılmasına etkili öğrenmeye yardım eder.Çalışmanın not tutularak yapılması,okunan parçaların ya da parçaların özetlenmesi yapılabilirse,konu ile ilgili olarak,harita,şema ve grafik gibi somutlaştırıcı şeylerin çizilmesi de öğrenme üzerinde çok etkilidir. Sonuç olarak öğrenmede bütün ve parça yöntemi,tek başlarına yeterli olmamakta,bunlarla birlikte,birçok etkenin de öğrenme üzerinde rolü olmaktadır.Öğrenmede "Bütün" yöntemini uygulamak bunlardan herhangi biri ya da ikisini uygulamaktan daha etkilidir.Yeni konu önce bir bütün olarak okunmalıdır,sonra parçalara ayırarak okunmalı,sonra tekrar bütün olarak okunmalıdır.

mahonick
Üye
mahonick

Puan: 1768.5

mahonick şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 28 Ekim 2010 21:54:51 | # 6

ÖĞRENMEDE TEKRAR YADA ALIŞTIRMA :
Öğrenmede tekrar yada alıştırma , öğrenilen konun pekiştirilmesi için önemlidir. Etkili öğrenme için tekrar yada alıştırmanın nasıl yapılacağını bilmek gerekir. Yenileme yada alıştırmanın sürekli veya aralıklı yapılması konunun niteliğine göre , öğrenen kimsenin yetki ve yeteneklerinin özelliklerine bağlıdır. Kolay yada sade konularda sürekli tekrar daha etkili olmaktadır , aralıklı tekrar öğrenmede genel bir kural olmakla birlikte , aralığın uzunluğu , konunun özelliklerine bireyin yaş , zeka ve o konudaki yaşantılarının niteliğine göre değişmektedir.
Alıştırma zamanın uzunluğu ve dinlenme zamanının dağıtımı öğrenme sürecinde önemli bir faktördür. Alıştırmalar arasındaki uygun dinlenme zamanı öğrenmeyi olumlu şekilde etkiler . Bir kimsenin bir saatlik uygulamayı üç kez yapması , sürekli olarak üç saatlik uygulama yapmaktan daha etkilidir. Aynı şey sözel öğrenmeler için de geçerlidir. Sağlıklı bir öğrenme için , uygun bir araştırma , dinlenme zamanı belirlenmelidir . Dinlenme zamanı ,karışan çağrışımları ortadan kaldırmaya yardım eder .
Uygulamanın sürekli yada aralıklı yapılmasında başarıya yada başarısızlığa bir çok etken yardım eder. Öğrencinin ilgi ve ihtiyaçları konunun özelliği gibi , bazı konularda daha çok uygulamaya gerek vardır. Bu birazda öğretmenin anlamlı bilgi sunmasına bağlıdır. Öğrenciler öğretmenini anlamıyorsa , öğrencilerin konuyu anlaya bilmeleri için daha fazla tekrar yapmaları gerekir. Bu konuda öğretmenlere büyük sorumluluk düşmektedir.
Konuya ve öğrencinin zeka ve yeteneğine göre , tekrar ve alıştırma miktarı ve aradaki dinlenme süresi çok iyi ayarlanmalı ve programlı bir şekilde yürütülmelidir.

astırmaadamı
Üye
astırmaadamı

Puan: 418

astırmaadamı şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 31 Ekim 2010 21:53:37 | # 7

waw dostum bunca şeyi nerden buldun.........saskin
Buraya mahonick tarafından 02 Kasım 2010 10:02:50 tarihinde gönderilen yorum silinmiş.
Buraya astırmaadamı tarafından 03 Kasım 2010 15:53:19 tarihinde gönderilen yorum silinmiş.
Sayfalar:
1 2[3]
1.3.0
Kullanım Şartları - İletişim - Öner
29 Temmuz 2014 Salı 16:41:18