Üye ol
Şifremi unuttum | Onay kodum gelmedi
Yardım

Kalite Nedir?
mahonick
Üye
mahonick

Puan: 1768.5

mahonick şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 28 Nisan 2010 21:46:30

Kalite Nedir?

Kalite her geçen gün daha da aşina olduğumuz bir kavram oluyor. Ancak, toplumda kalite denince ilk akla gelen belli standartlara uyan, güzel, gelişmiş, gibi sıfatların ötesidir, “kalite”. Kalite, kısaca, beklentileri aşmak demektir. Bu tanımıyla da insanlığın, sürekli gelişmenin bir ifadesini içerir. Dinamik bir kavramdır. Çünkü, insanların beklentileri her karşılandığında yükselme eğilimi gösterir.

Bir kaç sene önce “kaliteli “olarak nitelendirilen bir ürün bugün “sıradan”, yarın ise “kabul edilemez” olarak nitelendiriliyor. Dolayısıyla, kaliteli ürün ve hizmet sunabilmek için her zaman kendini aşabilme yeteneğine kavuşmak gerekiyor. Kalıcı başarı ve sürdürülebilir bir iş sahibi olabilmek için öncelikle “yönetim kalitemizi” artırmalıyız.

Kalite kavramının tarihi çok eskilere dayanır. Hammurabi kanunlarından birisi şu ifadeyi kullanır: “Her kim bir bina inşa eder, ve bu bina yıkılır da altında insanlar ölürse, o kişinin de başı kesile!”; Fenikeliler ise yöneticilerine şu hakkı verirlermiş “İşini iyi yapmayan işçinin eli kesile!”, Anadolu kültüründe önemli bir yer tutan Ahilik de ise kalitesiz iş yapanlara meslektaşları özdenetim uygulayarak “Pabucunu dama asarlarmış” Bu o dükkandan belli bir müddet için alış veriş yapılmayacağı anlamına gelirmiş.

Eskiden insanların canına mal olan kalitesizlik, bugün de piyasalarının ellerinden gitmesine yol açıyor. Peki, kalite için ne yapmalıyız?

Öncelikle, hizmet ve ürün kalitesinde sürekliliği sağlamanın yönetim kalitesiyle gerçekleşebileceğini kabul etmeliyiz. Yönetim Kalitesini geliştirmek ise bazı ilkeleri hayata geçirmek ile sağlanabiliyor.

Bir kurumun yönetim kalitesini geliştirmek için liderlik ve amacın tutarlılığı büyük önem taşıyor. En etkili liderlik güç ile elde edilen liderlik değil, insanların gönüllerini ve beyinlerini kazanarak elde edilen liderliktir. Bu nedenle, liderin hem kurum hedefini net olarak ifade edebilmesi, hem de tüm kararlarının bu hedef doğrultusunda olduğunu göstermesi önem taşıyor. Özetle, iyi liderlik için söylem ve eylem birliği gerekiyor.

Kurumun hedeflerinin müşterilerine odaklı olması, o kurumu yücelten önemli bir husustur. Tüm yapılan işlerin müşteriler için değer yaratma kriterine göre değerlendirilmesi kurumun verimli çalışmasına yardımcı olur. Kurumun ürün ve hizmetlerinin cazip olmasını sağlar. Müşteri için değer yaratmayan bir faaliyetin maliyetini müşteriye yüklemeye çalışmak, başarısızlığın ilk adımıdır.

Yönetim kalitesini geliştirmenin en önemli araçlarından biri de süreçlerle ve verilerle yönetimdir. Müşteri için değer yaratan süreçlerin belirlenmesi, organizasyonun bu süreçler bazında yapılandırılması ve her süreç ile ilgili performans kriterlerinin belirlenerek düzenli olarak ölçülmesi, performansı artırmak için önemli bir motivasyon kaynağı olur. Unutulmamalıdır ki, ölçülmeyen performans iyileştirilemez.

Performans ilişkin bilgilerin çalışanlarla paylaşılması ve çalışanların hedef doğrultusunda yetkinliklerinin geliştirilmesi ve çalışanların yetkelendirilmesi performansın sürekli olarak gelişmesini sağlar. İşi gönlüyle ve beyniyle sahiplenenler, işin gelişmesinin teminatıdır.

Müşterilere sunulan ürün ve hizmetlerin önemli bir kısmı o ürün veya hizmeti sunan kurumun dışındaki kurumlar tarafından üretilir. Dolayısıyla, önemli olan sadece kendi kurumunu yönetmek değil, tüm değer zincirini yönlendirmektir. Yönetim kalitesini sadece kurum içindeki ilişkileriyle değil, aynı zamanda işbirliklerindeki davranışlarıyla da gösterir. Asıl rekabetin her gün iş yaptığımız tedarikçiler ve satış kanallarıyla değil, başka değer zincirleriyle olduğunu kavramalıyız. Unutmamalıyız ki, zincirin gücü en zayıf halkasının gücü kadardır ve birlikten güç doğar.

İşlerimizde satışa değil, yaratılan katma değere odaklanmalıyız. En yüksek katma değerin ise sürekli iyileşme, yaratıcılık ve yenilikçilik ile başkalarından farklı olmakla sağlanabileceğini unutmamalıyız. Geleceği hazırlamayanlar, geleceği karşılarında bulurlar.

İçinde yaşadığımız topluma ve çevreye karşı sorumluluklarımızı yerine getirmezsek, oluşacak problemlerin içinde boğulmaya mahkum oluruz. Bu nedenle kurumsal sosyal sorumluluk kavramını hayata geçirmeliyiz. Sosyal sorumluluk konusuna önem veren şirketler, hem yönetim yetkinliklerini hem de müşterilerindeki zihin payını artırarak kendilerine de fayda sağlamış olurlar. Yaşam sorumluluk gerektirir.

Özetle kalite bir yaşam felsefesidir. Bu basit görünen ancak istikrarlı olarak uygulanmasıyla önemli avantajlar getiren ilkeler yönetim kalitesini artırmanın yoludur. Yönetim kalitesini geliştirmek, refah düzeyimizi artırmanın en etkili yoludur. Bu nedenle kalite kavramını iyi anlamalı, özel, kamu ve sivil toplum kurumlarında yönetim kalitesini artırmak için sorumluluk üstlenmeliyiz. Kalite anlayışını yaşayarak yaymak, çocuklarımıza verebileceğimiz en güzel hediyedir.

Dr. Yılmaz Argüden

Dünya Gazetesi - 21.11.2003


mahonick
Üye
mahonick

Puan: 1768.5

mahonick şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 28 Nisan 2010 21:48:31 | # 1

Kalite Nedir?
Kalite Nedir ? Kalite, müşteri isteklerine uygunluktur. Müşteri istekleri, sadece ürün kalitesini değil; ürünü sunarken ortaya koyduğumuz hizmeti de kapsar. Ürüne ait belirlenen teknik özelliklerin yerine getirilmesi tek başına yeterli olmayıp; müşteri tarafından talep edilen istekleri karşılaması beklenen asıl sonuçtur.
Alberk kalite

Kalite politikası nedir?
Kuruluşun en üst yetkililerince belirlenmiş tüm eğilimlerdir. Kısaca "MÜŞTERİ MEMNUNYETİ" ve "SÜREKLİ İYİLEŞTİRME" olarak özetlenebilir.
Kalite yönetimi nedir?
Kalite politikasını, amaçlarını ve sorumluluklarını belirleyip bunları kalite sistemi içinde planlama ve kontrol gibi yöntemlerle gerçekleştirmeye yönelik tüm faaliyetlerdir.
Toplam Kalite Yönetimi TKY nedir?
Kısaca Toplam kalite yönetimi ; tky müşteri beklentilerinin aşılmasını temel amaç olarak alan, çalışanların bilgilendirilip yetkilendirilmesini ve takım çalışmalarıyla tüm süreçlerin sürekli iyileştirilmesini hedefleyen bir yönetim felsefesidir.
"Toplam Kalite Yönetimi"’nin amacı
Savurganlığı önleme,
Verimliliği artırma,
Maliyetleri düşürme,
İşlem zamanlarını kısaltma,
Devamlı kaliteyi artırma,
Sürekli iyileştirme ve gelişme.
Kalite Araçları
Süreci analiz etmek, problemlerin nedenlerini ve iyileştirme fırsatlarını belirlemek amacıyla kullanılan öğrenilmesi kolay, etkinliği bilinen araçlardır :
Süreç yönetimi
Sürekli iyileştirme, sürecin anlaşılması ile başlar.Süreç yönetimi,süreçlerin tanımlanması, ölçülmesi, kontrol edilebilir ve rekabet edebilir olması için uygulanır.
Hizmet kalitesi ne demektir
Verilen hizmet seviyesinin müşteri beklentileri ile ne kadar iyi eşleştiğinin ölçüsüdür. Kaliteli hizmet vermek demek, müşteri beklentilerine uyumlu bir yapı içinde karşılık vermek demektir.
Prosedür nedir?
Yönetsel düzeydeki işlerin tarif edildiği dökümandır.
Talimat nedir?
Operasyonel düzeydeki uygulamaların tarif edildiği dokümandır.
Kayıt nedir?
Elde edilen sonuçları beyan eden veya gerçekleştirilen faaliyetin delilini sağlayan dokümandır.
Form nedir?
Kuruluşun faaliyetlerini yerine getirebilmek için kullandıkları kayıt araçlarıdır.
Uygunsuzluk nedir?
Standardın öngördüğü bir şartın yerine getirilmemiş olmasıdır.
Kalite kontrolü nedir?
Kalite gerekliliklerinin yerine getirilmesinde kullanılan tüm faaliyetler.
Kalite sistem standardı nedir?
Firmanın ürününün ilgili olduğu standartta belirtilen parametrelere uygunluğunun gerekliliklerini sağlamak için kalite yönetimi dir.
K.E.K nedir?
K.E.K(kek) Kalite El Kitabı: Kalite yönetim sistemini uygulamak isteyen bir organizasyonun olmazsa olmazıdır, standardın 4.maddesindedir, Genel Dökümantasyon Gereklilikleri kısmındadır, şirketin anayasasıdır.
Diğer Terimler
Kalite Kontrol
Kalite Kontrol : İşletmenin her aşamasında malzeme kalite kontrol ve aygıtların teknik pazarlama ve ...
ISO 14001 belgesi
ISO 14001 belgesi ile ilgili bilgi almak için Sistem Belgelendirme bölümümüzle irtibata geçiniz. ...
Kalibrasyon Yararları Faydaları
Firmada yapılan tüm ölçümlerin doğruluğu güvence altına alınır. Üretim kalit...
Kalibrasyon nedir
Kalibrasyon nedir . Belirlenmiş koşullar altında ölçme cihazı veya ölçme sisteminin gösterd...
iso 9001 eğitimi
ISO 9001 eğitimi ve eğitimleri için eğitimler bölümünü inceleyebilirsiniz yada QA Technic E...
iso 9001 logo
ISO 9001 logo sunu logolar bölümünden logo kullanım talimatını inceledikten sonra download e...
iso 9001 belgesi
ISO 9001:2008 belgesi , bir kuruluşun kalite yönetim sistemi gereksinimlerine hitap eder. Mü...
ISO 9001 standardı
ISO 9001 standardı , her 5 yılda bir ISO tarafından gözden geçirilmekte ve uygulayıcı...
ISO 9001 nedir
ISO 9001 nedir , kalite yönetim sistemlerinin kurulması esnasında uygulanması gereken şartla...
ISO 9000 nedir
ISO 9000 nedir , organizasyonların müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kalit...

mahonick
Üye
mahonick

Puan: 1768.5

mahonick şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 28 Nisan 2010 21:54:25 | # 2
iLGİLİ Özlü sözler
“Önemli olan kantite değil, kalitedir.”
Lucius Annaeus Seneca

“Mükemmeliyet kantiteye değil,kaliteye bağlıdır.”
Baltasar Gracian y Morales

“Kalite asla bir tesadüf değil, daima akıllı bir gayretin sonucudur.”
John Ruskin

“Eğer bizim fabrikalarımız dikkatli çalışarak ürün kalitesini güvence altına alırlarsa,yabancıların bizden mal alması onların çıkarına olacaktır ve böylece krallığımıza para akmış olacaktır.”
Jean- Babtiste Colbert

“Önemli olan kantite değil, kalitedir.”
Senaca

“Kaliteli insan yukarı doğru, kalitesiz insan ise aşağı doğru gelişir.”
Konfüçyüs

“Çizik bir elmas, çizik olmayan bir çakıl taşından daha iyidir.”
Konfüçyüs

“Güler yüzlü olmayan dükkan açmamalı.”
Çin Atasözü

“Sen en iyisin! Sen Kolezyumsun,Sen en iyisisin! Sen Luvr müzesisin, Sen bir melodisin Straus’un bir senfonisinden, Sen bir Bendel bonesisin,
Bir Shakespeare sonesisin, Sen bir Miki Maus’sun!”
Cole Porter

“Kaliteyi müşteri tanımlar.”
Armand Feigenbaum

“Mükemmel şeyler nadirdir.”
Plato

“Kalite doğru ürün ya da hizmeti, müşterinin eline doğru zamanda ve doğru fiyatla koymaktır.”
Charles A. Mills

“Eğer dünya çapında kaliteli ürün, hizmet ve kişilere sahip olursanız, dünya çapında kar elde edersiniz."
V. Daniel Hunt

“Her başarılı kalite devrimi üst yönetimin katkısı ile olmuştur.”
Joseph M. Juran

“Yönetimin işi kontrol değil liderliktir”
W.Edwards Deming

“Kalitenin ve verimliliğin geliştirilmesi, üst yönetimin liderliğinde yıldan yıla
öğrenilecek bir süreçtir.”
W.Edwards Deming

“Toplam kalite yönetiminin başarısı için üst yönetimden alt düzeyde çalışanlara kadar ‘kalite bilinci’nin varlığı gereklidir.”
Armand V. Fiegenbaum

“Kaliteye önlem alarak ulaşılır. Aşı hastalığı tedavi etmenin yoludur.
Aynı şey organizasyonlar için de geçerlidir.”
Philip Crosby

“Kalitenin yolu önlem almaktan geçer.”
Philip Crosby

“Kaliteli olmayan şeyler daha fazla paraya mal olur.”
Philip Crosby

“Eğer üst yönetimin önderliği yoksa, toplam kalite kontrolünü uygulamaktan vazgeçin.”
Kaoru Ishikawa

“Kaizen herkesin katılımını öngören sürekli gelişmeyi ifade etmektedir. Kaizen felsefesi, çalışma, sosyal ve aile yaşamının sürekli gelişmeye tabi olmasını önerir.”
Masaaki Imai

“Kalite geliştirme asla sona ermeyecek bir seyahattir.”
Thomas J. Peters

“Kalite, sürekli gelişmeyi öngörür.”
Armand V. Fiegenbaum

“Kalite geliştirme asla sona ermeyecek bir seyahattir.”
Thomas J. Peters

“Toplam kalite yönetiminin başarısı, üst yönetimden en alt çalışanlara kadar kalite bilincinin olmasıdır.”
Armand V. Fiegenbaum

“Duyduğumu unuturum, Gördüğümü hatırlarım, Yaptığımı anlarım.”
Çin Atasözü

“Gelişme hiç bir zaman sona ermeyecek bir süreçtir.”
Peter Drucker

“Toplam kalite kontrolü, penisilin gibi hızla hareket eden bir ilaç değil, uzun süre alınırsa bir şirketin yapısını aşama aşama iyileştiren, yavaş çalışan, bitkisel bir ilaç gibidir.”
Kaoru Ishikawa

“Tüm iyi şeyler ucuz, tüm kötü şeyler çok pahalıdır.”
Henry David Thoreau

“Düşmanı bulduk, biziz.”
Pogo

“Kalite nerede üretilir? Kalite, yönetim kurulu odasında üretilir.”
W.Edwards Deming

“Ağaçlar ölmeye yukarıdan başlar.”
Peter Drucker

“Kalite kontrol herkesin işidir.”
Armand V. Feigenbaum

“Ürün ve hizmet kalitesini geliştirmek için organizasyonun amaçlarını tespit et.”
W.Edwards Deming

“Kalite için çabalayan tüm çalışanları takdir et ve ödüllendir.”
Philip Crosby

“Organizasyonda değişimi üst yönetimden başlat”
William Ouchi

“Organizasyon sisteminde başarı için sistem büyük önem taşır. Sistemin
oluşturulması ve işler hale getirilmesi başarı için temel yoldur.”
Peter Senge

“Organizasyonda ulaşılmak istenen gelecek için tüm çalışanlar arasında paylaşılan bir vizyon mevcut olmalıdır.”
Peter Senge

“Yüksek kalite ve düşük maliyet ancak sistem sayesinde başarılabilir.”
Peter Senge

“Yönetici sistemin ne demek olduğunu bilmeli ve çalışanlara öğretmelidir.”
W.Edwards Deming

“Organizasyonda üst yönetim vizyon ve değerleri açık bir şekilde ortaya koymalı;kuralları ve standartları oluşturmalıdır.”
Peter Drucker

“Üst yönetim, organizasyonda insan kaynaklarına değer verecek bir insani
organizasyon kurmayı amaçlamalıdır.”
Peter Drucker

“Kalite, organizasyonda belirlenen şartlara uymak demektir. Yöneticiler “ilk başlangıçta doğruyu yap” ilkesini çalışanlara açık bir şekilde anlatmalıdırlar.”
Philip B. Crosby

“Kalite geliştirme çalışmalarının hiçbir zaman sona ermeyeceği bilinci çalışanlar arasında yerleştirilmelidir.”
Philip B. Crosby

“Kalite hem bireysel, hem de grup çalışma ruhunu geliştirir.”
Armand V. Fiegenbaum

“Kalite bir ahlak felsefesidir.”
Armand V. Fiegenbaum

“Kalite yükselirse, maliyetler azalır.”
Tom Peters

“Kalite hiçbir zaman sone ermeyecek bir seyahattir.”
Tom Peters

“Kalite konusunda bir heyecan ve arzunun olmadığı bir organizasyonda başarısızlık sözkonusu olur.”
Tom Peters

NeRoN
Üye
NeRoN

Puan: 150

NeRoN şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 05 Aralık 2010 01:13:17 | # 3

Teşekkürler uzun makale olmuş.Kalite kısaca kalitedir.

astırmaadamı
Üye
astırmaadamı

Puan: 418

astırmaadamı şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 09 Aralık 2010 15:16:05 | # 4

evet bu makalenin özeti kısaltılmışı :...kalite
Sayfalar:
[1]
1.3.0
Kullanım Şartları - İletişim - Öner
29 Temmuz 2014 Salı 15:04:33