Üye ol
Şifremi unuttum | Onay kodum gelmedi
Yardım

Algoritma Soruları 3
sendetiklat
Sahip
sendetiklat


sendetiklat şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 23 Ağustos 2009 14:54:35

10 adet programlama algoritması sorusu ve akış diyagramı çizilerek çözülmüş cevapları. Bilgisayar ve Algoritmalar dersi algoritma soruları. 10 adet algoritma sorusu. Algoritma soruları ve cevapları.

SORULAR
SORU 1-) Bir okulda bulunan 10 sınıftaki 30'ar öğrencinin herbirinin 12 şer dersten aldıkları notların (derslerin her birinin ayrı ayrı) ortalamasını bulan ve öğrencilerin karnedeki not ortalamasını bulduran ve istenildiğinde öğrencinin notlarını ve karne ortalamasını görüntüleyen programın akış diyagramını çiziniz?
SORU 2-) Bir şirket, personeli için aşağıdaki bilgileri içeren bir yapı(struct) tutacaktır. Personel bilgilerini bu şekilde okuttuktan sonra,istenilen personelin bilgilerini ekranda listeleyen ve istenilen kişi bilgilerini düzeltmemizi sağlayan programın akış diyagramını çiziniz.(Şirket personeli 60 kişidir.)

Personel bilgileri şu şekildedir:
Adı soyadı
Cinsiyeti
Yaş
Departman kodu
Görevi
Bitirdiği Üniversite
Adresi
Telefonu
SORU 3-) İstenilen sayıda araç için aracın gidilecek mesafeye göre yakacağı yakıt miktarı ve bunun YTL karşılığını hesaplayıp kullanıcıya gösteren pascal programını yazınız.
Not: burada kaç araç için hesaplama yapılacağı dışarıdan girilecektir(kullanıcıya sorulacak). Gidilecek mesafe,yakıtın litre fiyatı, aracın km başına yaktığı yakıt bilgileri kullanıcıya sorularak elde edilecektir. Hesaplama işlemi bittiğinde Ekranda Şöyle bir çıktı görülecektir: (bunlar sadece örnek verilerdir her araç için farklı girilecei unutulmamalıdır.)

ARACINIZIN YAKIT VE MESAFE BİLGİLERİ
Aracınızın km başına yaktığı yakıt : 0,15 lt
Aracınızın yakıtının litre fiyatı : 1,45 YTL
Gideceğiniz mesafe : 200 Km
Aracınızın bu mesafede yakacağı yakıt miktarı : 30 lt
Bu mesafedeki Toplam yakıt Masrafınız : 43,5 YTL

Bir Sonraki Hesaplama İçin Bir Tuşa Basınız…
Bu şekilde ekran çıktısı kullanıcıya gösterildikten sonra bir tuaşa basıldığında ekran silinerek yeni araç için bilgiler toplanacak ve yeni hesaplama aynı şekilde ekrana yazdırılacaktır. Bu işlem program başında belirtilen hesaplama yapılacak araç sayısına ulaşılıncaya kadar periyodik olarak devam edecektir.
SORU 4-) Bir market gıda ürünlerinde yapılan %10 Kdv indirimini ürün fiyatlarına yansıtmak için ürünlerin şu anki fiyatını(%18 KDV li) programa girerek programdan Ürünün fiyatınn Kdv indirimi yapılmış halini almak istemektedir. Bu işyerinin ihtiyacını karşılayarak ürünün Kdv siz fiyatını, %10 Kdv li Fiyatını % 18 Kdv li Fiyatını ve iki fiyat arasındaki farkı bulan programı yazınız. Bu hesaplama işlemi başka hesaplama yapmak istiyormusunuz … sorusuna H veya h cevabı verilinceye kadar devam edecektir.
Program şöyle çalışacaktır:
KDV İNDİRİMİ UYGULAMA PROGRAMI
Ürününün %18 KDV’li Fiyatı nı giriniz : 20

Ürünün KDV siz fiyatı : 16,95

Ürünün %10 Kdv indirimli Fiyatı (yani KDV miktarı %8 ) : 18,306

Ürünün iki Fiyatı arasındaki Fark (Tüketicinin kazancı): 1,694

Yeni Hesaplama yapacakmısınız :
Not: yukarıdaki soruya H yada h cevabı verilinceye kadar ekran silinerek başka bir ürün için hesaplama yapılacaktır.
SORU 5-) TELEFON TAKİP PRORAMI
Aşağıdaki verilere uygun olarak programı hazırlayınız.

ŞEKİL 1-1 ANA FORM
Şekil 1-1 ANA FORM : Bu formda yedi adet giriş işlemi yapılmaktadır. Bu işlemler fonksiyon tuşlarının yardımıyla sağlanmaktadır. Yukarıdaki şekilde bunlar açık bir şekilde gösterilmektedir. Esc tuşu ile de programdan çıkış yapılmaktadır. Aşağı yukarı tuşlarını kullanarak ta istenilen kısımlara bilgi girişi yapılmaktadır.

ŞEKİL 1-2 KAYIT
ŞEKİL 1-2 KAYIT :Bu kısımda görülen bölümde kayıt işlemleri gerçekleşmektedir. Girilecek telefon hakkında kullanıcıya bilgi vermek amacıyla önceden yapılan işlemlerdir. Telefon modeli, telefon markası, fiyatı ve kod numarası gibi girişlerin yapıldığı kısımdır.

ŞEKİL 1-3 LİSTELEME
Şekil 1-3 listeleme: Bu kısımda görüldüğü gibi kayıtları yapılmış olan telefonların listeli bir şekilde görüldüğü kısımdır. Kişi buraya girip telefonların durumu hakkında detaylı bilgi sahibi olacaktır.

ŞEKİL 1-4 ARAMA
ŞEKİL 1-4 ARAMA: Şekilde görüldüğü arama işlemleri yapan biri olup kullanıcının isteğine göre ve aradığı şeye daha çabuk ulaşabilmesine sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Telefonun adına göre arama, telefonun modeline göre arama ve telefona girmiş olduğumuz koda göre arama seçenekleri bizlere sunmaktadır

ŞEKİL 1-5 SİLME
ŞEKİL 1-5 SİLME: Burada adını girdiğimiz telefon hakkında bilgilerin bulunduğu bir form gelmektedir. Eğer silmek istediğimiz form bu ise bize silinsin mi diye seçenekler sunulacaktır. Doğru ise silme işlemi gerçekleştire biliriz.

ŞEKİL 1-6 DÜZELTME
ŞEKİL 1-6 DÜZELTME :Bu form da düzeltme işlemleri gerçekleştirilmektedir. Hatlı girilmiş olan bir değer bu kısımda düzelme yapılabilir veya değişen telefonla ilgili bilgiler olabilir( fiyatları gibi) bu tür değişimler içinde kullanılabilir. Yönlendirmelerde f fonksiyon tuşları ile yapılarak kullanıcıya rahat ulaşım yapma olanağı sağlamıştır.

SORU 6-)n takım arasında lig usulü yapılacak bir futbol şampiyonası düzenlenmektedir. Takımlar 1 den n’e kadar numaralanmışlardır. Şampiyonada her takım her takımla bir ve yalnız bir kere karşılaşacaktır. Karşılaşmalar turlarda yapılacak olup, n çift sayı ise tur adeti n – 1, n tek sayı ise tur adeti n olacaktır.
Şampiyonanın fikstürünü (karşılaşma programını) üreten bir pogram yazınız.
SORU 7-)Bir bilgisayar ağına bağlı belirli sayıda okul bulunmaktadır. Bu ağ üzerindeki okullar arasında anlaşmalar yapılmıştır. Her okul, yazılım dağıttığı anlaşmalı okulların (alıcı okullar) bir listesini tutmaktadır. Okullar arasındaki anlaşmaya göre bir okul belli bir yazılımı edindiğinde bu yazılım o okulun tüm anlaşmalı alıcısı olması mutlaka B okulunun da A okulunun anlaşmalı alıcısı olduğu anlamına gelmez.
Yazacağınız programla, bir yazılımın tüm okullara ulaşması için en az kaç okula yollanması A).?gerektiğini bulacaksınız (GÖREV
yeni bir?Ek bir iş olarak şunu istiyoruz yazılımı rastgele herhangi bir okula verirsek yazılımın kopyaları ağ üzerindeki tüm okullara ulaşmalıdır. Bunu sağlamak için okulların anlaşmalı alıcı okul listelerini genişletmemiz gerekebilir. En az kaç ek yapmalıyız ki bir yazılımı hangi okula verirsek verelim, yazılımın kopyaları tüm diğer okullara dağıtılsın? B) olarak bu sayıyı hesaplayınız. “Bir ek yapmak” bir okulun alıcı?(GÖREV okullar listesine diğer bir okulun eklenmesi olarak tanımlanmaktadır.
input.txt isimli girdi dosyasının ilk satırında ağdaki okul sayısı N, (2 < N < 10) bulunacaktır. Okullar 1 den N’ye kadar numaralandırılmışlardır. Dosyadaki ilk satırı takip eden N adet satırda alıcı okul bilgileri yer almaktadır. Dosyanin (i + 1) inci satırında (i) nci okulun anlaşmalı olduğu alıcı okulların numaraları bulunmaktadır. Her satırdaki alıcı okul numaraları listesinin sonunda bir 0 (sıfır) bulunacaktır. Boş bir liste, bir satırda tek başına bulunan bir sıfır ile gösterilecektir.
Programınız output.txt isimli çıktı dosyasına iki satır yazacaktır. Birinci satırda B) nin?A) nin çözümü olan pozitif tam sayı, ikinci satırında (GÖREV?(GÖREV çözümü olan tamsayı bulunacaktır.
SORU 8 -)Bir lisenin tarihindeki en başarılı öğrencileri bulmak için Lise.dat dosyasında bu lisenin tüm öğrencilerinin 3 yıl boyunca aldıkları notlar vardır. Her yıl 9’ar ders görülmüştür. ( dersA1,dersA2 … dersA9; dersB1,dersB2 … dersB9; dersC1,dersC2 … dersC9) Notların yıllara göre ortalaması, öğrencinin yıllık ortalaması, tüm okulun ortalaması hesaplanıp okul birincisini bulan; ayrıca kayıt ekleme, kayıt düzeltme, kayıt silme ve listeleme prosedürlerini hazırlayan akış diyagramını çiziniz.
SORU 9-) Bir şirketin muhasebe işlemleri MUH.DAT ve FIS.DAT adlı kayıt adresleri aşağıda verilen iki dosya yardımıyla yapılıyor.
MUH.DAT FIS.DAT
Hesap no string[9] Fisno string[5]
Hesap adı string[20] Hesap no string[9]
Borc,alacak real Tarih gün,ay,yıl
BAkodu char
(Borc B , Alacak A)
Tutarı real
Buna göre;
a)Ekrandan girilecek fiş bilgilerini FIS.DAT dosyasına kayıt yaparken aynı zamanda MUH.DAT dosyasını güncelleştirecek,
b)Ekrandan hesap numarasını girdikten sonra bu hesaba ait fişlerin aşağıdaki şekilde dökümünü alacak programım algoritmasını yapınız.
………………. NOLU HESABA AİT FİŞ DÖKÜMÜ
FİŞ NO TARİH BORÇ/ALACAK TUTAR(YTL)
2 17/05/96 B 15,350,00
. . . .
. . . .
. . . .


BORÇ TOPLAM =
ALACAK TOPLAM =
SORU 10-)Fakültedeki öğrencilerin öğrenim harçlarının bir öğretim yılı için takip edilmesi amacıyla HARC.DAT ve TAKSIT.DAT adlı ve kayıt desenleri aşağıda verilen iki dosya kullanılmaktadır.
HARC.DAT TAKSIT.DAT
Öğrenci No string[7] Ögr No string[7]
Adı Soyadı string[25] Ödeme Tarihi gün/ay/yıl
Kredi Dur char Tutarı real
Öğrenim Yılı string[5]
(94-95 gibi)
Ödeme Toplamı real
Öğrencilerin öğrenim harçları ile ilgili kartlar açılarak HARC.DAT dosyasına kaydedilecek.
a)Herhangi bir tarihte harç taksitlerini yatıran öğrencilerin bu bilgilerini TAKSIT.DAT dosyasına kaydedecek ve güncelleştşrecek,
b)Ekrandan girilecek iki tarih arasında yapılan ödemeleri listeleyecek olan programın algortimasını yapınız.






Word belgesi olarak indir 3385465032_rar
Bu içeriğin geçmişi:
20 Mart 2010 20:56:28 tarihinde sendetiklat tarafından düzenlenmiş.
Anahtar kelimeler:

Buraya pardus tarafından 06 Eylül 2010 23:14:21 tarihinde gönderilen yorum silinmiş.
Sayfalar:
[1]
1.3.0
Kullanım Şartları - İletişim - Öner
29 Temmuz 2014 Salı 15:12:45